top of page

Mediegrundlagskommittén har på uppdrag av regeringen sett över det nuvarande tryck- och yttrandefrihetsrättsliga systemet. Kommittén har bland annat undersökt databaser med utgivningsbevis och menar på att dessa sökbara databaser är integritetskänsliga trots att de är skyddade av grundlagen. Men argumenten är minst sagt bristfälliga. I och med att förslaget utesluter gemene man från databastjänsten så utgår mediegrundlagskommittén från att professionella aktörer alltid har ett berättigat intresse av information. Där igenom innebär förslaget att etablissemanget kan granska allmänheten medan allmänheten berövas samma möjlighet och en sådan ordning har aldrig varit tanken bakom offentlighetsprincipen.

 

På denna sida kan du läsa mer om problematiken med det nya förslaget till grundlagsändringen.

Vi som står bakom sajten: 

Helene Bergman är en svensk journalist och arbetade många år på Sveriges Radio där hon bland annat startade lokalradios första kvinnoprogram Amanda i början av 1980-talet. Hösten 2013 gav hon ut memoarboken Med Svärtad Ögonskugga. En feministisk memoar.

 

Helene Bergman har även deltagit i samhällsdebatten i frågor som rör feminism, bland annat med uppmärksammade artiklar i Göteborgs-Posten. Det är Helene som är ansvarig för stoppagrundlagsandringen.com och ser dessa databaser som en viktig del i den feministiska kampen. I en debattartikel för SVT Opinon skriver hon:

 

”Det här är en diskussion som aktualiserats i samband med de uthängda mediemännen under metoo-kampanjen. Här står alltså två intressen mot varandra. De manliga sexualbrottslingarnas integritet, eller hotet mot kvinnors liv och kroppar.Så vem vill den feministiska socialdemokratiska regeringen skydda? Kvinnorna eller kapitalet?”

Läs hela artikeln här

Helene Bergman

 Foto: Model House
bottom of page